Varhaisnuoret ovat iältään 7-10 -vuotiaita lapsia. Harjoitukset koostuvat osittain samoista asioista kuin vanhemmillakin palokuntanuorilla, mutta varhaisnuorien kanssa tavoitteet ovat alempana ja leikki on mukana harjoituksissa.

Varhainuorille opetetaan kansalaistaitoja, joita kaikkien tulisi hallita. Näitä ovat esimerkiksi ensiapuun liittyvät asiat, hätäilmoitus, tulen käsittely ja alkusammutus. Kaikista palokunnan varhaisnuorista ei tule palomiehiä aikuisena, mutta harjoitus voi tarjota tärkeitä eväitä elämän varrelle. Harjoitusohjelmat rakentuvat kuin portaat; taitojen, iän ja fyysisen kykyjen kasvaessa tehtävät muuttuvat vaativimmiksi ja näin riittää uutta opittavaa aina siihen saakka kun on mahdollista siirtyä hälytysosastoon.

Palokunnat ovat tehneet varhaisnuorisotyötä Suomessa 1980-luvulta lähtien. Eri palokunnat ovat ottaneet varhaisnuoret toimintaan hyvin eri aikoihin. Syynä tähän on ollut mm. resurssipula.


Varhaisnuorisotoiminta Vahdon VPK:ssa

Vahdon VPK:n nuoriso-osasto aloitti varhaisnuorisotoiminnan yhteistyössä Mannerheimin Lastensuojeluliiton Vahdon yhdistyksen ylläpitämän iltapäiväkerhon kanssa. Varhaisnuorisotoiminta siirtyi kokonaisuudessaan Vahdon VPK:n alaisuuteen vuonna 2007. Harjoitukset pidetään tiistaisin alkuillasta, ja niihin voi tulla suoraan iltapäiväkerhosta. Varhaisnuorilla on myös mahdollisuus osallistua Länsi-Suomen Pelastusalan liiton leirille ja suorittaa varhaisnuorille tarkoitettu kurssi.

Vahaisnuoret harjoittelevat paloaseman pihalla

Ohjaajina toimivat vastuukouluttajat sekä tarvittaessa isompia palokuntanuoria osallistuu koulutukseen.


Liittyminen

Mikäli olet kiinnostunut reippaasta, jännittävästä ja hieman erilaisesta harrastuksesta, tule mukaan palokuntatoimintaan. Opimme erilaisia taitoja kodin paloturvallisuudesta, liikenneturvallisuudesta, alkusammutuksesta ja ensiavusta. Palokunta-toiminta tarjoaa jokaiselle tärkeiden turvallisuustaitojen oppimista, itsestään ja läheisistään huolehtimista tai se voi olla alku jopa pidemmälle uralle pelastustoiminnan parissa.

Varhaisnuorten uusi kausi alkaa aina alkusyksystä ja mukaan ovat tervetulleita 7-10 -vuotiaat uudet palokuntalaiset. Jos haluat lisätietoa, ota yhteyttä nuoriso-osaston johtajaan (yhteystiedot).