Vahdon VPK kutsui lauantaina 15.4.2023 ensi syksynä koulunsa aloittavat koululaiset perheineen paloasemalle. Kutsun taustalla oli halu lisätä perheiden turvallisuusajattelua, lapsen aloittaessa koulunsa. Koulun alkaessa lapsen elämässä tapahtuu paljon muutoksia. Lapsi kulkee ilman vanhempiaan kavereille, harrastuksiin ja kouluun ja hän viettää usein myös kotona aikaa ilman vanhempiaan.

Varautuminen on tehokas keino ehkäistä onnettomuuksia

Tapahtumassa pidettiin vanhemmille alustus koulunsa aloittavan lapsen turvallisuusriskeistä, miten onnettomuuksia voidaan ehkäistä ja miten onnettomuustilanteisiin tulisi lasten kanssa varautua. Vanhempien on hyvä tarkastella kotia sillä silmällä, että lapsi pärjää siellä yksin ja osaa toimia myös silloin, jos sattuu jokin tapaturma. Keittiössä on hyvä huomioida esimerkiksi, että lapsi yltää tarvitsemiinsa tavaroihin, ilman kiipeilyä. Eikä herkkukätköjäkään kannata yläkaappiin laittaa. Vaikka lapset ovat taitavia kiipeilijöitä, putoamisen riski on kuitenkin olemassa. Vanhempien tulee valvoa myös lasten kännykän käyttöä ja sopia siihen liittyen perheen yhteisistä pelisäännöistä. 112-sovellus kannattaa ladata puhelimeen ja keskustella, milloin hätänumeroon pitää soittaa.

Lapsen aloitellessa liikkumaan itsenäisesti liikenteessä, vaatii se uudenlaista osaamista ja ympäristön hahmottamista. Aikuisten antama esimerkki ja ohjaus ovat juuri tässä vaiheessa erityisen tärkeitä turvallisten toimintatapojen omaksumiseksi. Opitut tavat vaikuttavat lapsen käyttäytymiseen liikenteessä myös hänen kasvaessaan. Turvavälineiden kuten heijastimen, kypärän ja turvavöiden käytöstä pitää tulla rutiinia.  Vaikka Vahdolla liikennetiheydet ovat maltillisia, ei voida tuudittautua siihen, että onnettomuusriskejä ei olisi.

Tekemällä oppii

Eskarilaiset ja heidän sisaruksensa pääsivät tutustumaan palokuntanuorten toimintaan. Vahdon VPK nuorista Ronja Levola, Aleksi ja Emmi Lintuala toimivat kummipalokuntalaisina ja johdattivat ryhmiään eri toimintapisteille. Ensiaputaitoja harjoiteltiin Vahdon VPK:n nais- ja tukiosaston puheenjohtaja Satu Ojalan opintojen lopputyönään tekemän Leo auttaa -tarinan avulla. Eeva Salosen ohjaamana lapset pääsivät harjoittelemaan nyrjähdyksen ja haavan hoitoa pehmoeläinten kanssa. Toisella rastilla Mira Nurminen ohjasi lapsi pohtimaan laatikosta löytyviä tavaroita, ovatko ne lasten vai aikuisten tavaroita ja miksi. Laatikosta löytyi mm. tulitikut, veitsi, lääkepurkki, pikkuauto ja pehmolelu. Lisäksi keskusteliin hätänumerosta. Kolmantena rastina oli Länsi-Suomen Pelastusalan liitolta lainattu pikkupaloauto, josta saatiin vettä, jolla lapset harjoittelivat ”sammuttamista” Eemeli Hurulan kanssa. Sammuttaminen tehtiin sekä letkulla, että sankoruiskulla. Kummipalokuntalaiset ja kouluttajat ovat kaikki aloittaneet palokuntanuorissa ekaluokkalaisina. Kouluttajina toimivat nuoret aikuiset Eeva, Mira ja Eemeli toimivat nykyisin monipuolisesti palokunnan eri tehtävissä, kuten hälytysosastossa, nais- ja tukiosastossa ja palokunnan hallituksessa. Tapahtumassa rasteilla ohjaajina toimi myös muita hälytys- ja veteraaniosaton jäseniä.  

Tapahtuman ehkä näkyvin ja huomiota herättävin vieras oli Häly kissa maskotti. Joka piipahti lasten parissa pariin kertaan. Häly kissa oli pentuna ollut liian lähellä kynttilää ja polttanut hännänpäänsä kipeästi. Tämän vuoksi Häly kissa haluaa kertoa lapsille tulen vaaroista. Häly kissa sai paljon halauksia ja rapsutuksia. Kotiin lähtiessään Häly jakoi kaikille eskareille oman sammutusämpärin mukaan muistoksi paloasemalla käynnistä.

Tapahtumassa kerrottiin myös yleensä palokunnan toiminnasta. Vahdon VPK:n kaikki osastot esittäytyivät ja kertoivat omasta toiminnastaan. Vahdolla toimii hälytys, nuoriso- ja veteraani sekä nais- ja tukiosasto. Tarjolla on monipuolista toimintaa.

Ottamme mielellämme uusia jäseniä kaikkiin osastoihin.

Kirjoittaja: Virpi Hurula Vahdon VPK nuoriso-osaston johtaja ja nais- ja tukiosaston sihteeri